07:20

yeşil bir çatı altında yaşamak..

Gönderen EVIN HANIMI |

Ülkemizde de uygulanmaya başlayana yeşil çatı uygulamasından örnekler vererek ilk yazımı sizinle paylaşıyorum. Daha önce yurt dışında pek çok örnekleri yapılmıştı. Ülkemizde bu işle uğraşan çok iyi firmalar var. Meydan Alışveriş Merkezi'nin çatı uygulaması ise yine bu firmalardan birine ait. Yeşil çatının görsel olarak hoş görünümünün yanı sıra doğaya kattığı katma değer ve tasarruf boyutu ile de önümüzde günlerde çokça bu tarz yapı ile karşılaşacağımızı düşünüyorum. Yeşil çatının faydalarından bahsedecek olursak,


Yağmur suyunu kullanıp, yeşil örtüye dönüştürdüğünden, atık suya eklenmeyen yağmur suyu şebeke yükünü hafifletir. Genel olarak kente düşen yağmur suyunun % 10-15'inin yeşil çatılarda tutulması mümkündür. 


Hava kirliliğini, tozu azaltır,. 1 m2 çim alan 100 m2 yaprak yüzeyi yaratır. Bu da her metrekare başına yılda rüzgara bağlı olarak 200 gr ile 2 kg arasında toz tutma olanağı demektir.. Yeşil örtüsü olan ve olmayan bölgeler arasında yapılan ölçümlerde, yeşile sahip olmayanlarda bir litre havada 3 ila 7 katı fazla toz partikülü bulunmuştur.



Hava kalitesini yükseltir, nefes almayı kolaylaştırır. 25 m2 yaprak yüzeyi insanın bir saatte tükettiği kadar yani, 27 gr oksijen üretir. Yaz aylarında, 1 m2 çim çatı 4 kişinin oksijen ihtiyacını karşılar. Gece ve kış aylarının ortalamaya girmesi halinde 1.5 m2 çim alanın bir yılda, bir insanın yıllık ihtiyacı kadar oksijen üretebileceği hesaplanabilir. Ayrıca bu örtü buhar geçirimi özelliği ile, yapının da nefes almasını, yapı içi nemin atılmasını sağlar. Kapalı mekanlardaki bu özellik, insan ve yapı sağlığı açısından son derece önemlidir. Yaşam konforunu belirler. Isının hissedilme eşiğini olumlu yönde etkiler.


Yeşil çatı gürültüyü emerek azaltır. Sessiz mekanlar sağlar.Alçak frekansları toprak, yüksek frekansları bitki örtüsü bloke eder. Normal konuşma sesini 50 db ve gürültüden rahatsızlık eşiğimizi 60 db kabul edersek, 12 cm'lik yeşil çatının 90-100 db olan kamyon ve tren sesini bile gürültü eşiğimizin altına düşürebildiğini görürüz.


Sera gazlarını yok eder. Yağmur suyuna havadan karışan ağır metaller ve tuz, toprak tarafından tutulur. Kadmiyum, bakır ve kurşunun % 98, çinkonun % 16 oranında tutularak sudan arındırıldığı görülmüştür.



Bünyesinde hiçbir yanıcı malzeme yoktur. Isı ve alev geçirmez. Dolayısı ile yangın korunumunu en üst seviyeye çıkartır.






bu yazıda, Y.Mimar Çelik ERENGEZGİN'in görüşlerinden faydalanılmıştır.

Paylaş :

0 yorum:

Yorum Gönder

fikirleriniz değerlidir lütfen bizimle hep paylaşınız..

Subscribe